Gezond op school

11-12-2014 | Onze school is een leer- en leefgemeenschap. Hier leren we en zijn we bezig met vorming. Soms gebeurt dat heel bewust in lessen, soms word je gewoon gevormd door de contacten die je met anderen hebt. We leren van elkaar, we nemen soms gewoonten van elkaar over. In de loop van jaren veranderen die wel eens. Dat kan te maken hebben met ons geloof: vroeger dacht men over sommige zaken anders dan tegenwoordig. Dat kan ook te maken hebben met een overheid die nieuwe regels stelt.  Ook wordt steeds meer ontdekt wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van een ongezond leven.

Graag willen je aandacht vragen voor het thema ‘gezondheid’.
In allerlei lessen in verschillende leerjaren is aandacht voor een gezond leven. De afgelopen jaren is onze keuken in de Spiegelzaal ‘gezonder’ geworden. Bij veel van de te verkopen producten worden de calorieën vermeld. Gezonde broodjes zijn in verhouding goedkoper dan wat minder gezonde. Er wordt niet gefrituurd, ook energiedrankjes worden niet verkocht.
Ondertussen is ook het aantal buitenschoolse sportactiviteiten waarvoor jullie je kunnen opgegeven toegenomen.

Met deze mailing wil ik je aandacht vragen voor het onderwerp ‘roken’. We weten allemaal dat het slecht is. De overheid weet dat ook en heeft duidelijk gemaakt dat je tot je achttiende geen tabak mag kopen. We zien op school ook dat veel minder leerlingen roken dan een paar jaar geleden. Daar zijn we echt blij mee.
Maar: elke dag staan er weer leerlingen hun sjekkie te draaien en steken ze hun peuk weer op. Wij vinden dat we op school ook verantwoordelijkheid dragen voor de gezondheid van onze leerlingen.

Daarom willen we jullie vriendelijk vragen om met roken te stoppen. Omdat we weten hoe moeilijk dat is, gaan we jullie daarmee helpen.
Vanaf 1 januari 2015 is het verboden in de school of op het schoolterrein te roken. Wie in school of op het terrein van de school laat merken dat hij/zij in bezit is van tabak, zal dat moeten inleveren bij een medewerker van de school. Je mag dan je ouder(s)/verzorger(s) vragen om binnen twee weken het verzoek aan de school te doen om de tabak terug te geven aan je ouder(s)/verzorger(s). Wanneer wij die vraag niet krijgen – en eigenlijk gaan we daarvan uit – dan wordt de tabak na die twee weken vernietigd.

Ik hoop dat je begrijpt dat we dit doen omdat we je het beste toewensen.
 

Met vriendelijke groet, 

G.J. Niewold
Vestigingsdirecteur Zwolle