Thema-avond: Leren M/V

Datum: 30 oktober

Leren jongens anders dan meiden? En hoe ga je daar als ouders mee om? Op dinsdag 30 oktober 2018 vertelde drs. Lauk Woltring hierover tijdens een thema-avond voor de onderbouw. 
 


De workshops die werden gehouden:

[1] Hersenen in handen
Onze hersenen zijn de meest complexe structuur van het universum. Ieder van ons heeft een uniek brein. Hoe onze hersenen van binnen opgebouwd zijn en hoe ze aanvoelen gaan we in deze workshop ervaren door het bekijken en snijden van dierlijke hersenen. Zo leren we veel over de bouw van ons eigen brein. Hersenen m/v?

De workshop wordt gegeven door dr. Jan Jaap Wietsma, docent biologie en NLT (natuur, leven en technologie). Hij is opgeleid als neurowetenschapper en projectleider van Breinbewust Onderwijs Greijdanus.

[2] Praten over God enzo
Hoe kun je met je tiener praten over het geloof? In deze interactieve workshop geeft Corjan Matsinger aan de hand van een eeuwenoud Joods geschrift (Haggada) inzichten en praktische tips voor het geloofsgesprek met jongeren. Hoe reageert jouw kind op de wereld van kerk en geloof? Is het een rebel, een ja-knikker of toch net weer anders? Wie weet dat de rabbijnen ons verder op weg kunnen helpen!

Corjan Matsinger is getrouwd, vader van vier kinderen (drie tieners) eigenaar van Young & Holy, religieus trendwatcher en jongerenwerker. Op dit moment werkt hij met een tea hard aan een VR-experience voor jongeren. www.youngholy.nl.

[3] Sport zet je in beweging
Een workshop in een gymlokaal, daarbij kom je zeker in beweging! Tijdens de workshop staat de invloed van sport en bewegen op de leerprestaties van tieners centraal. De workshop wordt gegeven door Walter van Beek (docent sport en bewegen) en Henk Jan van Boven sportieve docent natuur- en scheikunde).

[4] Leren M/V
Leren jongens anders dan meisjes? En hoe ga je daar als ouder mee om? In deze workshop neemt drs. Lauk Woltring je nog even verder mee in het verhaal waar hij de avond mee begint. Het is een vervolg op het eerste deel van de avond. We gaan de diepte in wat betreft het thema Leren M/V en er is ruimte voor vragen en gesprek.

[5] Perfectionisme
Orthopedagogen Manuela Kooij en Tjeerda Altena verzorgen een workshop over perfectionisme. Meer informatie over deze workshop volgt.

[6] Jongens/meisjes en studiesucces
Jaap Siertsema laat tijdens deze workshop onderzoeksresultaten zien die ingaan op verschillen in het studiesucces van jongens en meiden. Daarbij heeft hij de volgende drie aandachtspunten:
1. Welke verschillen zijn er in prestaties tussen jongens en meisjes binnen het onderwijs?
2. Welke oorzaken worden daarvoor genoemd?
3. Welke middelen worden aanbevolen om jongens (en meisjes) zo goed mogelijk bij de les te houden?