Daverend applaus voor Greijdanus in Concert

Verslag: Kees Smits, kunstcoördinator
30-11-2015, Zwolle | In de lange gangpaden staat het Schoolkoor dat het ‘Jubilate Deo’ van Michael Praetorius zingt. Zo begint op stijlvolle wijze een nieuwe editie van dit jaarlijkse muzikale feest, dat al enige jaren wordt gebracht in de Open Poort in Hattem. Het Schoolkoor van Greijdanus is gewisseld van dirigent: muziekdocent Herman Weelink heeft de leiding van het koor overgenomen van Bert Duijst.

Heer, maak van mij een instrument van uw vrede. Laat mij waar haat is, liefde inbrengen (...) - zo vertolkt het koor het Gebed van Fanciscus van Assisi. Mooi getroffen aan de vooravond van Advent. Het is de eerste keer dat het talrijke publiek mag meedoen.

Bijdrage Meppel
Voordat ‘Zwolle’ verder van zich laat horen, worden gastspelers van de vestiging Meppel begroet. Zeven leerlingen vormen een pittige band die op verrassende wijze ‘Skyfall’ van Adele en ‘Somewhere only we know’ van Keane brengt. De verbindende schakel tussen 'Meppel' en 'Zwolle' is Erik Korterink, die op beide vestigingen muzieklessen geeft. Nu is dan ook hoog tijd om de Big Band het podium te geven. 

Big Band
Dit ensemble is, onder leiding van Erik Korterink, in betrekkelijk korte tijd enorm gegroeid: zowel in aantal als in kwaliteit! Sterk en swingend worden twee nummers ten gehore gebracht: ‘Soul Bossa Nova’ van Quincy Jones en ‘Wake me up’ van Avicii.
Erik heeft zich verzekerd van best veel nieuwe bandleden (opvallend veel jonge leerlingen). Ook steunen enkele topgitaristen van de Zwolse vestiging de Big Band en schitteren twee zangeressen (onder wie Noah en Silke) in verschillende nummers.
 
Nog een band en een meidenkoor
Maaike (zang), Peeber en Niels (gitaar) maken deel uit van de succesvolle formatie Eastern Way; ze brengen graag hun publiek in contact met het geloof. Deze avond ‘doen’ ze subtiel en met passie: ‘This is Living’ van Hillsong young and free.
Acht meiden uit vwo 5 brengen heel verdienstelijk ‘Flashlight’ van Jessy J.

Schoolkoor
De nieuwe dirigent van het schoolkoor, Herman Weelink, geeft meteen zijn visitekaartje af met lang niet eenvoudige, maar wonderschone ‘Psaume 150’ van César Franck. Terwijl oud-leerling (en pas afgestudeerde dirigent) Klaas Jan de Groot het koor op bekwame wijze begeleidt, komt het koor tot een indrukwekkende prestatie.
Dat geldt ook voor de vertolking van ‘Ehre und Preis sei Gott’ van Johann Sebastian Bach. Fraai klinkt ook ‘The Lord Jesus Christ’ van John Barnard. Bij deze en enkele andere nummers begeleidt Erik op vakkundig wijze.

"Wanneer de oceanen rijzen
Zal mijn ziel rusten in Uw omhelzing
Want ik ben van U en U bent van mij
Dat wordt in het Engels (Oceans van Hillsong) gezongen, evenals het altijd ontroerende God and God alone (Phill McHugh):
God en God alleen maakte alle dingen die we onze eigendom noemen.
Zijn glorie zit in alle machtige en kleine dingen. Het komt van God alleen!"

Afronding
Eerst komt de Big Band nog met interessante interpretaties van ‘Expedition Robinson’ (Badelt) en Robbie Williams' ‘Candy’. Daarna wordt, samen met het Schoolkoor, een feestelijke en zinderende finale ingezet. Het publiek, toch al opgewarmd, laat zich niet onbetuigd in meezingen klappen en swingen. De tekst van ‘Go like Elijah’ door Chi Coltrane is even ingetogen als uitbundig:
"Someday my time to die will come
When that will be I don't know
I only know that when I have to go
Oh yeah"