Werkweek Rome

Door leerlingreporter Gerjan Brinksma
19-05-2016 | In de week van 9 tot 13 mei mochten de leerlingen van havo 4 en vwo 5 op werkweek. Naast Berlijn-Praag, Florence, Londen en Parijs was ook Rome een bestemming.

In de voorlichting werd al gezegd: "Deze reis is een reis waar je veel ziet". Dit klopte helemaal; in Rome kom je ogen tekort. Het heeft vooral veel te bieden op de terreinen geschiedenis, godsdienst en kunst. Hieronder een paar hoogtepunten.

Geschiedenis
Rome is een van de oudste steden van Europa, wat goed te merken is. De klassieke beschaving is overal terug te zien. Een van de bekendste gebouwen is het Colosseum. In dit amfitheater werden voornamelijk gladiatorengevechten gehouden en misdadigers terechtgesteld. Tot die 'misdadigers' behoorden ook christenen. Om een idee te geven hoe kolossaal het was – en nog steeds is: het is 48,5 meter hoog, 188 meter lang, 156 meter breed en heeft een omtrek van 527 meter. Er konden ongeveer 50.000 mensen in. Door de jaren heen is er wel wat afgebroken, men gebruikte stenen om nieuwe gebouwen te bouwen, maar het blijft een indrukwekkende aanblik. Overigens werd het gebouwd met geld dat uit de plundering van Jeruzalem afkomstig was.

We zijn ook een ochtend in Ostia Antica geweest, waar resten te zien zijn van de oude havenstad Ostia. Doordat deze stad onder het zand bedolven was, is na opgravingen veel bewaard gebleven.

Godsdienst
In Rome bevindt zich de zelfstandige staat Vaticaanstad. Dit is de verblijfplaats van de paus, voor Rooms-katholieken dus een belangrijke plaats. Hier is de Sint-Pietersbasiliek bezocht, de kerk waar de paus op zondagen en bij bijzondere gelegenheden toespraken houdt.

Ook buiten Vaticaanstad hebben we in Rome een aantal kerken bezocht.

Kunst
Er zijn veel werken van beroemde kunstenaars te vinden. Onder meer Michelangelo, Bernini en Rafaël hebben hun sporen achtergelaten. In de kerken zijn levensechte beeldhouwwerken en prachtig beschilderde plafonds te zien.

Een kunstwerk dat je als toerist ook bezocht moet hebben, is de Trevifontein. Deze fontein van ongeveer 22 meter breed en 26 meter hoog is oorspronkelijk bedacht door Bernini, maar pas 50 jaar later door de architect Nicola Salvi gebouwd. De naam komt doordat het op een splitsing van drie wegen, in het Italiaans tre via, ligt. Op het kunstwerk is als belangrijkste onderdeel de zeegod Neptunus in zijn strijdwagen te zien. Volgens (toeristisch) bijgeloof kan het gooien van een muntje in de fontein ervoor zorgen dat je ooit weer in Rome zal terugkomen.

Kortom…
De werkweek was een mooie gelegenheid om kennis te maken met een andere cultuur: een andere taal, ander eten, een ander landschap, een grotere stad. Ook zie je vaak wereldberoemde gebouwen, plaatsen en kunstwerken. Zeker in Rome komt geschiedenis tot leven. Daarnaast hebben we elkaar als groep weer beter leren kennen. Kortom, een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten!