Cultuur snuiven en cheeta’s aaien in Zuid-Afrika

Verslag van een uitwisseling van zes leerlingen


Zwolle, 27 oktober 2015 | Iets meer dan tien uur hadden ze nodig om 10.000 kilometer af te leggen naar Zuid-Afrika. Zes leerlingen van Greijdanus Zwolle woonden in september drie weken lang in Johannesburg. Een bijzondere levenservaring waarbij kennis werd gemaakt met een andere cultuur en levenswijze. Lees hieronder de ervaringen.

Het eerste weekend (dat in Zuid-Afrika ‘naweek’ wordt genoemd) begon goed. De leerlingen werden warm onthaald door hun gastbroers en -zussen en hun families. Meteen de eerste avond maakte het zestal kennis met een belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur: rugby. Daarna kregen ze de tijd om uit te rusten en zondags bezochten ze samen de kerk.

In de daarop volgende weken verkenden de leerlingen de stad, maakten ze kennis met de Dirk Postma skool in Pretoria, Zuid-Afrika, bezochten ze het hoogste gebouw van Zuid-Afrika en aaiden ze cheeta’s in een Cheetafarm. Ook bezochten ze Pilanesberg, een natuurpark van ongeveer 600 km2. In dit park konden ze de Big Five zien en foto’s maken van onder andere giraffen, nijlpaarden, olifanten en zebra’s.

In de laatste week van hun verblijf hebben de jongeren gebraait (gebarbecued), gezwommen, souvenirs gekocht en woonden ze een wedstrijd bij in Soccercity: het voetbalstadion waar Nederland de WK-finale van Spanje verloor.

De jongeren schreven: “Na drie fantastische weken was het lastig afscheid nemen… Daarmee kwam er een eind aan deze onvergetelijke ervaring.”