'Zo snel mogelijk ijs met stroopwafel'

Artikel Meppeler Courant
17-3-2016 | 'Nederland is koud, plat, gezellig en er nauwelijks verkeer op de weg. Dat zegt Esther Immanuel uit India. De 16-jarige scholiere was met 27 internationale jongeren gistermiddag in de Veldschuur Bid en Werk in Rouveen te vinden.

Ze bakt koekjes, fotografeert en ze kijkt vooral haar ogen uit over het vlakke Rouveense veld. En zij niet alleen. 28 jongeren uit Zuid-Afrika, Canada en India logeren momenteel drie weken bij leeftijdsgenoten van het Zwolse Greijdanus College. Orange Maple heet het project dat twaalf jaar geleden startte met een uitwisseling met leerlingen in Canada. Zuid-Afrika en India kwamen er later bij. Goed Engels, de steenkolenvariant en het Afrikaans klinken in het slagenlandschap.

Dinsdagmiddag strijkt de groep neer in Rouveen. Ze komen vanuit Zwolle op de frets. Vooral voor de Indiase tieners een hele uitdaging. Het is hun eerste echte dag met elkaar. Drie weken Nederland zijn begonnen. De vrijwilligers van het educatief centrum trekken alles uit de kast om de internationale jeugdige gasten een leuk programma voor te schotelen. In goed steenkolenengels kan iedereen zich prima verstaanbaar maken.

Fotograaf Ton Valk geeft de jeugd een fotocursus. Daarna gaan ze het veld in om de ontluikende natuur vast te leggen. Fre Spijk leert ze veel over de historie en archeologie van het oude cultuurlandschap. Even later neemt hij de jeugd mee naar buiten om ze met de metaaldetector te laten werken. Een andere groep bakt koeken in de traditionele houtoven.

Jocelyn (16), Jessica (17) en Jen (17) uit Hamilton, Canada kunnen niet wachten om naar de McDonald's te gaan voor een Mc Flurry met stukjes stroopwafel. 'We hoorden dat dit verschrikkelijk lekker is; zeggen de meiden. 'Dat kennen ze niet bij ons. Groot verschil met Canada? 'De huizen zijn hier nogal klein.

Shelton (16) uit India bakt koekjes. Hij is al lang blij dat hij binnen is. 'Het is koud hier; zegt hij. 'Bij ons wordt het nooit kouder dan 25 graden.

Docent Bram Verhoeff uit Hasselt begon' twaalf jaar geleden met het project Orange Maple op het Greijdanus College. Hij is samen met collega Alex van Winkoop de grote organisator van de uitwisseling van drie weken die elk jaar plaatsvindt. Leerlingen uit de hoogste klassen uit Zwolle en de regio reizen ook naar India, Canada en Zuid-Afrika. `Doel is je onder te dompelen in een andere cultuur. Als je een tijd in een ander land woont, ga je jezelf herdefinieren. Je gaat anders naar jezelf kijken. We krijgen geen subsidie. De uitwisseling kost de jeugd een kleine 1000 euro voor drie weken. Gastgezinnen doen alles vrijwillig. Zet dat ook maar in de krant.