Holocaust Memorial Day

Verslag Bert Jan Hartman
14-12-2015 | Afgelopen woensdag was de jaarlijkse Holocaust Memorial Day voor leerlingen uit vwo 5. Traditioneel is dit een dag waarop leerlingen 'ooggetuigen' ontmoeten en verhalen horen uit de bezettingstijd in Nederland. Naast ooggetuigen zijn wetenschappers van het NIOD altijd vaste gasten.

Dit jaar was hoogleraar J. Houwink ten Cate te gast. Hij hield een openingslezing waarin hij het accent legde op de neiging van samenlevingen om volkerenmoord en extreem geweld te 'vergeten'. Het is de taak, zo betoogde Houwink ten Cate, van nieuwe generaties om te blijven herinneren. Dit is geenszins vanzelfsprekend!  Kennis van de Holocaust behoort tot de opvoeding van elke jonge burger.

Na het openingsreferaat van Houwink ten Cate verspreidden de leerlingen zich over de workshops. Hier kregen ze onder andere het verhaal te horen van Jopie Yntema. Zij werd als joodse baby uit de créche tegenover de Hollandsche Schouwburg gesmokkeld door verzetsmensen en ondergebracht in een 'normaal' Nederlands gezin. Ze maakte duidelijk welke enorme risicio's en gevaren hieraan zaten en hoe dankbaar zij was dat mensen zich belangeloos hebben ingezet om haar leven te redden.