Grote Avond 2016: Imagine

Door leerlingreporter Gerjan Brinksma
3-06-2016 | 1, 2 en 3 juni werd de jaarlijkse Grote Avond van Greijdanus Zwolle gehouden. Deze toneelvoorstelling, georganiseerd door leraren, leerlingen en schoolmedewerkers, had als titel ‘Imagine’.

Aan het begin van het toneelstuk komt een meisje, Stella, op het politiebureau. Ze zegt iets vreselijks te hebben meegemaakt en vertelt stukje bij beetje haar verhaal. Dat verhaal wordt gespeeld en afgewisseld met scènes op het politiebureau.

Stella en een paar andere jongeren geven zich op als proefpersonen bij een medisch experiment. Hiervoor moeten ze naar de privékliniek van een zekere dokter Valeriaan (een heuse “wetenschap-ster”), die bezig zegt te zijn met een wereldverbeterend medicijn. Zij en haar eigenaardige assistenten Andres en Carlos behandelen de groep op een erg onvriendelijke manier. Er blijkt nog een groep mee te doen aan het onderzoek, die juist de grootste lof krijgt. Beide groepen moeten dezelfde pillen slikken, maar de uitwerking is heel verschillend: de slecht behandelde groep krijgt hallucinaties en koorts; de ‘perfecte’ groep heeft geen lichamelijke klachten.

Dan komen de assistenten achter het geheim van dokter Valeriaan en nemen ze de macht over. Onder hun leiding wordt de ‘slechte’ groep nog slechter behandeld en de ‘superieure’ groep nog beter.

Als Stella dit verhaal doet, vindt de politie dit (uiteindelijk) ernstig genoeg om een inval te doen in de kliniek. Maar als ze daar komen, treffen ze iets heel anders aan. Wat dat is? Imagine dat zelf maar…

Acteerwerk werd afgewisseld met zang, dans en zelfs freerunning. Dit alles werd ondersteund door muziek.

Reacties
Adjunct-directeur Knegt vindt het “fantastisch om te zien hoe leerlingen uit alle lagen van de school samenwerken om hier als school iets moois neer te zetten. We hebben talenten op verschillende vlakken: muziek, dans en theater en dat komt mooi tot uiting. Het is ook leuk om leerlingen op een andere manier te zien dan in de schoolomgeving.” Ook adjunct-directeur Van Eijsden is enthousiast: “Ik geniet van de leerlingen, hoe ze zich inleven in hun rol.”

“Het is leuk om creatief met leerlingen bezig te zijn”, aldus scriptschrijver en regisseur Das. “Tot nu toe [donderdagavond, GB] ben ik erg tevreden, ze leveren een knappe prestatie. Om dit te bekijken is genieten!”

Dirigent Weelink, die met een groep muzikanten de voorstelling ondersteunde: “Dit geeft een enorme kick! Het kost wel veel energie, maar je krijgt er ook veel voor terug. Onze muziek sluit goed aan op het stuk.”

Acteur Henrico Pops, die in het verhaal assistent Carlos speelt, zegt dat het “een mooie ervaring” is. “Je werkt een half jaar naar iets toe en dan is het mooi om dit op te voeren. Het verhaal geeft goed weer hoe sterk verbeelding kan zijn.”

Hier voeg ik graag een toepasselijke liedregel uit het stuk aan toe, dat voor alle betrokkenen van de Grote Avond geldt. De acteurs zongen namelijk: “we fonkelen en schitteren, als glans op edelsteen”.