Erica Vogel presenteert haar eerste cd

4-2-2016 | Muziektalent Erica Vogel uit havo 5 van Greijdanus Zwolle bespeelt al vanaf jonge leeftijd dwarsfluit. Momenteel volgt ze de vooropleiding voor het conservatorium. Afgelopen zaterdag was een bijzonder moment, ze presenteerde haar eerste cd! Kunstcoördinator Kees Smits schreef een verslag.

Fotografie | Gerrit Vogel
Tekst | Kees Smits, kunstcoördinator

Aan de rij van bijzondere prestaties op Greijdanus is er weer één toegevoegd. Voor de zekerheid beperk ik me tot het gebied dat ik het best kan overzien: kunst & cultuur.
Uit een ver verleden herinner ik me een leerlinge die tijdens haar schooltijd een kinderboek schreef. Of waren het er twee? Heel recent is het artistieke waagstuk van drie meiden uit havo-5 die als vervolg op hun profielwerkstuk een complete musical uit de grond hebben gestampt. (11 februari première op school!)

Aan de lange rij van leerlingen die hun talent mogen ontwikkelen, mag nu Erica Vogel (uit havo 5) worden toegevoegd. Al op jonge leeftijd begon ze met het bespelen van de dwarsfluit. Vele concerten en bijdragen aan kerkelijke samenkomsten heeft Erica gegeven. Daarbij valt in de wijde regio haar talent op.

Tot zover al bijzonder genoeg. Maar nu heeft Erica haar eerste cd gemaakt. Afgelopen zaterdagavond werd die in Wezep tijdens een feestelijk concert gepresenteerd. In een krachtige inleiding onthult Erica de naam van haar cd: Verborgen Zegeningen en ze vertelt erbij: “Soms zie je die zegeningen niet, blijven ze verborgen. Maar ze zijn er wel! Daarvoor dank ik God.”

Een tweetal musici heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de cd en speelt deze avond ook: Vader Wim (orgel) en zoon Wilbert (vleugel). Zij doen zeer verdienstelijk werk en het valt op dat beiden duidelijk dienend zijn in hun begeleiding. Zo kan Erica des te meer schitteren.

Het programma kent een afwisseling van nummers van de cd en andere én tweemaal het aanbieden van een eerste exemplaar. Het allereerste wordt overhandigd aan de heer A. Hoogendoorn, burgemeester van Oldebroek/Wezep. Hij kent het Greijdanus vrij goed, valt uit zijn dankwoord op te maken. Logisch, blijkt in de pauze, hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van Greijdanus. Later op de avond krijgt Erica’s eerste fluitdocente ook een cd.

De cd en dus het programma zijn vooral gevuld met schitterende bewerkingen van traditionele en modernere geestelijke liederen. Daarnaast is ruimte voor licht klassieke werken. In het eerste genre vallen op: Amazing Grace en You raise me up. In de andere categorie: Csardas (Monti) en Galop (Bohm).

De mogelijkheden van Erica stijgen ver uit boven wat deze cd biedt. Per slot heeft ze tweemaal de eerste prijs gewonnen van het Benelux fluitconcours. Nadat Erica op haar 12e begon met de jongtalentklas op het conservatorium heeft ze masterclasses in België gevolgd. Inmiddels doet het nu 16-jarige talent de vooropleiding van het conservatorium te Zwolle. In die wereld speel je heel ander werk, tot vrij moderne muziek, waaronder composities van Schubert, Widor, Chaminade en Joseph Jongen. Ook improviseert Erica verdienstelijk.

Tijdens het presentatieconcert betitelde iemand Erica Vogel als de nieuwe Berdien Stenberg. Hoe het ook zij, we mogen nog heel veel verwachten van deze jonge fluitiste en zien uit naar haar volgende cd. Voor dit moment kan Greijdanus trots zijn op deze zo talentvolle leerlinge en feliciteert haar van harte met deze mijlpaal.

Website | www.ericavogel.nl