Bezoek uit Duitsland

25-2-2016 | Afgelopen week had het Greijdanus in Zwolle bezoek van leerlingen en docenten van de Nünning-Realschule uit het Duitse Borken. Lees hieronder een verslag van docent Edwin van der Molen

Met lichte verbazing zagen enkele docenten en leerlingen hoe vorige week op het schoolplein de Duitse vlag wapperde. Onterecht, want de aanleiding van dit vlagvertoon was een bezoek van 27 leerlingen en docenten van de Nünning-Realschule uit het Duitse Borken.

Dit jaar organiseert het Greijdanus samen met deze school een uitwisseling waarin de kennismaking met de wederzijdse cultuur centraal staan. Gedurende drie dagen en twee nachten maakten de Duitse leerlingen kennis met de historische binnenstad van Zwolle, bakten zij broodjes in Hattem en liepen zij een dagje mee op school.

Omdat de Duitse gasten bij de leerlingen thuis logeerden, werden zij gedurende de uitwisseling ondergedompeld in de Nederlandse cultuur en dat leverde wat verrassende observaties op: onze huizen schijnen zeer ‘gemütlich’ te zijn, maar zijn de wc’s wat aan de krappe kant en de trappen erg steil. Verder was tijdens het ontbijt de hagelslag zeer populair, maar werden de geserveerde kroketten niet altijd enthousiast ontvangen en enkele leerlingen waren zelfs lichtelijk teleurgesteld omdat Frau Antje in geen velden of wegen te bekennen was.

In mei 2016 gaan onze leerlingen uit de tweede klas op bezoek in Borken en mogen zij op hun beurt ervaren dat de Duitse cultuur meer omhelst dan schnitzels en worsten.