Een kijkje bij Robert Pack

29-10-2014 | Afgelopen donderdag gingen 60 leerlingen van vwo delta, tl/havo en iavo 1e en 2e klassen naar Robert Pack. Dit is een innovatief bedrijf dat zich bezig houdt met robotoplossingen. Hieronder volgt het verslag van de excursie.

Wat heb ik er aan? Dat is de vraag die leerlingen zich soms stellen. Bezig zijn met legorobots, is het speelgoed of kan ik er in de toekomst ook wat mee? Techniek op een hoog niveau, wat is dat? Is het iets waar je vieze handen van krijgt? Om de leerlingen eens te laten zien hoe een bedrijf werkt en wat er gemaakt wordt zijn we bij Robert Pack gaan kijken.

Robert Pack is een innovatief bedrijf dat zich bezig houdt met robotoplossingen. Omdat we binnen de school met veel leerlingen bezig zijn voor de First Lego League waarvoor ook robots worden gemaakt, was het bezoeken van het bedrijf een prachtige gelegenheid om te zien wat een robot allemaal doet en kan.

Samen keken we naar een film van het bedrijf, waarin we zagen dat robots op allerlei manieren hun rol spelen in het bedrijfsleven. Daarna kregen we de gelegenheid om in de bedrijfshal te zien hoe een robot wordt gemaakt en werkt. Een robot van honderdvijfenzeventigduizend euro liet zien dat hij kratten met snoep kon verzamelen en keurig op een pallet kon plaatsen. Natuurlijk was de snoep ook interessant maar de leerlingen konden nu zien dat eenvoudig werk, dat steeds wordt herhaald, stapelen of inpakken van koekjes, makkelijker en sneller door een robot kan worden gedaan.

De robot, kijkt, pakt, zet neer en doet dat 24 uur per dag zeven dagen in de week. Vooral de opmerking dat de robot het werk deed en de werknemers in de hal de krant konden lezen sprak aan. De leerlingen konden zien dat een team van mensen, samen werkt aan de oplossing van hetzelfde probleem. Ze zijn allemaal nodig om hun steentje bij te dragen. Dan kan er pas iets worden gemaakt. Terug in de ontvangstruimte werd de leerlingen gevraagd of ze graag aan het werk willen in de techniek. Duidelijk was wel dat de interesse hier en daar was gewekt al wilde er één nog steeds patatbakker worden.