Verslag Greijdanus in Concert 2014

17-11-2014 | Afgelopen zaterdagavond was het jaarlijkse Greijdanus in Concert. Leerlingen van het Schoolkoor en de Big Band lieten in de Open Poort te Hattem hun muzikale talenten zien aan het publiek. Lees hieronder het verslag van docent en kunstcoördinator Kees Smits. Klik hier voor een beeldverslag met foto's van Martijn Veluwenkamp.


Vertrouwd én fris

Een groot aantal jonge zangers en speellieden heeft zich verzameld in de zaal van de Open Poort. Het Greijdanus Schoolkoor staat nog in de hal en komt in processie op met de canon ‘Gloria in excelsis Deo’. Altijd een indrukwekkend begin. Het toegestroomde publiek zingt gaandeweg mee. Dat verstrekt betrokkenheid. Daarmee is de toon gezet voor deze zoveelste (de 23e begrijp ik) versie van het jaarlijkse fenomeen Greijdanus in Concert. 

Het schoolkoor vervolgt met een viertal liederen, waaronder het ‘Ave Maria’ van Caccini en ‘Let the peace of God reign’. Je probeert als geïnteresseerd luisteraar in te schatten welk koor er staat na het vorige succesvolle optreden tijdens Greijdanus Klassiek 2014.
“Het koor is met ingang van deze cursus voor zo’n tachtig procent vernieuwd,” vertrouwt Bert Duijst, dirigent van het Greijdanus Schoolkoor mij toe. Het blijkt dan altijd even zoeken naar de gewenste samenklank en klankkleur.

Inmiddels heeft de Greijdanus Big Band het podium ingenomen. Ook Mark van Schooten, leider van dit nog jonge ensemble, spreekt van veel doorstroming. “Elk jaar moet je haast weer opnieuw beginnen, maar dat is ook een uitdaging,” zegt hij. Zijn Band – uit de aard van de zaak bestaand uit enkele wezenlijke secties, zoals blazers, bas en percussie – vraagt nog om wat uitbreiding, maar roep dat maar eens op een school met z’n vele lessen en andere verplichtingen voor leerlingen. De Band had eerder dit jaar z’n visitekaartje al afgegeven tijdens een studiedag voor alle Greijdanusmedewerkers. In twee blokken laten de spelers nu horen wat ze waard zijn en dat is heel wat. Solo’s horen er in zo’n muzikale setting echt bij; ze klinken over ‘t algemeen bijzonder goed: saxofoon, gitaar, trombone. Na een verdienstelijke bijdrage van een als ‘Meidengroep vwo4’ aangekondigd ensemble (ze brengen een nummer van Twarres) en een knap gebrachte ‘Introduction and Polonaise’ door Hannah (viool) en Christine (piano) Halma, staat het koor er weer.

Opvallend is de rol van Jon Mulder die ook al op piano de processie begeleidde. Nu geeft hij goed partij bij het ‘Holy is the Lamb’. Bij het al veel vaker gezongen nummer ‘Look at the World’ van Rutter valt een stevige mannensectie op. Een vijftiental neemt het op tegen zo’n 30 dames. De expressie van wat gezongen wordt kan hier en daar sterker. En de altpartij lijdt aan enige onderbezetting. Maar deze avond bewijst dat over het algemeen verversing ook verfrissing kan betekenen.

Na afloop van het concert betoont Bert Duijst zich “dik tevreden”. “Meedoen aan dit concert voor vwo-leerlingen die muziek in hun pakket hebben, is niet verplicht,” zegt hij, “maar – op enkele uitzonderingen na – kómen ze allemaal.” Hiermee is er een opmaat voor het Greijdanus Klassiek – editie 2015. Daarvoor moet u wachten tot 11 april…