Gastles politici voor vwo 4 

19-9-2014 | “Er is toch geen toets?” De leerlingen van klas vwo 4 reageren verrast als ze zien dat de les maatschappijleer er vandaag anders uitziet dan normaal. Jan Westert, statenlid van de Christen Unie, en Britt Jurgens, raadslid van Swollwacht, zijn vandaag aanwezig om te vertellen over het werk van de gemeente en de provincie.

Waar houden de gemeente en de provincie zich nu eigenlijk mee bezig? En wat is het verschil tussen deze twee? Kun je zelf ook onderwerpen aandragen voor de politieke agenda? Tijdens een interactief college krijgt de klas veel informatie, maar wordt er ook een beroep gedaan op de kennis die ze al hebben. Het is voor sommige leerlingen op dit eerste uur nog een aardige opgave om de pittige vragen van de gastdocenten te beantwoorden. Anderen blijken al veel te weten van het werk in de gemeente en provincie. Een van de leerlingen heeft een vader in de gemeenteraad van Wezep en weet dus veel van het werk wat daar gebeurt, hij is zelfs een keer bij een raadsvergadering geweest.

Het is ingewikkelde materie, met name als het gaat over een onderwerp als zorg. Maar over de onderwerpen die dichterbij komen, hebben de leerlingen duidelijk een mening. Het besluit over de komst van IKEA in Zwolle, spreekt voor de klas dan ook tot de verbeelding. Hier blijken met name op het gebied van verkeer nogal wat haken en ogen aan te zitten. Maar vrijwel alle leerlingen zijn blij dat is besloten om een IKEA te bouwen in Zwolle.

Meer informatie.