Masterclass

In samenwerking met de basisscholen van Florion organiseert het Greijdanus in Zwolle masterclasses voor hoogbegaafde leerlingen uit de groepen 7 en 8. Elke maandag – vanaf 2 april 2018 - wordt een lesprogramma verzorgd door docenten van het voortgezet onderwijs en een hoogbegaafdheids-specialist uit het basisonderwijs.

Het doel is om uitdagende lessen aan te bieden aan leerlingen die excellent presteren op de basisschool. Op een lesdag komen verschillende vakken aan bod van alpha (talen), bèta (logisch denken) en gamma (zaakvakken). Daarnaast worden ook creatieve vakken, studievaardigheden en 21e -eeuwse vaardigheden als samenwerken, kritisch denken in de lessen verwerkt. Deze lessen sluiten aan op VWO- Delta dat wordt aangeboden vanaf de brugklas op het Greijdanus.

De masterclass is bedoeld voor leerlingen die hoogbegaafd zijn of op hoogbegaafd niveau presteren. De basisschool nodigt leerlingen uit om zich op te geven voor de masterclass. De toelatingscommissie let op de motivering en het protocol hoogbegaafdheid bij de selectie van de leerlingen.

De masterclass start jaarlijks in april en eindigt in maart.

Hieronder een voorbeeld van wat je leert bij de masterclass.

Onderzoek Open Dag Greijdanus Zwolle

Inleiding

In de masterclass doen we graag onderzoek. Maar hoe weet je of je ook een betrouwbaar onderzoek hebt gedaan? Daarvoor moet je weten hoeveel proefpersonen je nodig hebt. Heb je aan 10 proefpersonen genoeg of moet je er wel 100 vragen? Onze onderzoeksvraag is: hoeveel proefpersonen heb je nodig bij een experiment?  

Methode

Op de Open dag van het Greijdanus vragen we bezoekers mee te werken aan ons onderzoek. Op de tafel staat een pot met snoep. We vragen bezoekers te schatten hoeveel snoepjes er in de pot zitten. We berekenen na afloop hoeveel personen er nodig zijn om op het zelfde gemiddelde te komen.

Resultaten

Dit zijn de gemiddelde scores van de proefpersonen. We hebben willekeurige groepen van personen gemaakt.

 

gemiddelde

afwijking

10 personen

64,3-84,1

20

20 personen

67,4-89,3

22

50 personen

71,8-81,9

10

75 personen

71,4- 74, 2

3


Conclusie

Bij 50 proefpersonen ligt het gemiddelde rond de 76 met een variatie van 10. Bij 75 personen wordt dit verschil nog kleiner en is het verschil maar 3. Volgens de site statistiekbegeleider.nl zou een gemiddelde niet meer dan 5% moeten afwijken. Dus dan zouden 75 proefpersonen voldoende zijn, want 5% van 73 is 3,75. En in ons onderzoek is dat zelfs maar 3.

Ouders zaten gemiddeld dichter bij het juiste antwoord dan jongeren. Er zaten 83 snoepjes in de pot. Ouders (gemiddeld 41 jaar) schatten gemiddeld 78, 2 in. En jongeren (gemiddeld 11,3 jaar) schatten 70,6 snoepjes in de pot.
Er was 1 persoon die precies 83 had geraden en dat was een jongere van 16 jaar.