Uitwisselingsprojecten

Gedurende het jaar organiseert het Greijdanus uitwisselingsprojecten met andere landen. Drie weken verblijven leerlingen bij een gastgezin en leren ze een andere cultuur kennen. Een bijzondere en leerzame ervaring.

Naar Canada of Zuid-Afrika
Vanaf klas vier kunnen leerlingen meedoen aan de leerlingenuitwisseling. Een groep gaat drie weken naar Canada of Zuid-Afrika en wonen in een gastgezin. De leerlingen gaan daar naar school (met gastbroer/gastzus) en leren het land kennen. Na een half jaar komt de gastbroer/-zus voor drie weken naar Nederland. Dan worden de rollen omgedraaid en mag de leerling ons land laten zien.

De organisatie Orange Maple organiseert voor Greijdanus deze uitwisselingen. En de leerlingen die in de afgelopen jaren hieraan hebben meegedaan (al meer dan 300), zeggen allemaal dat het hun mooiste ervaring op Greijdanus is geweest. Een “life changing adventure”.

Naar Oekraïne
Leerlingen van het vmbo kunnen de laatste jaren mee naar Oekraïne. Deze reis heeft beslist een duidelijk doel. Op school leren leerlingen bij bijvoorbeeld het vak techniek breed van alles voor later. Maar ook nu kan deze kennis gebruikt worden. Vooral bij een reis om anderen te helpen. Zo zijn leerlingen van klas vier nu tweemaal op reis geweest: een hulpproject voor de gemeente van Nevetlenfalu.

In het gebouw van de gemeente zijn plafonds gelegd, de trapopgang heeft een hekwerk gekregen en ook is het hek aan de weg en de toegangspoort vernieuwd. Een flinke klus. Elf dagen van huis, steeds samen, hard werken, een totaal andere cultuur, de armoede: een enorme ervaring voor leerlingen en begeleiders. Maar ook mag er worden genoten van de gastvrijheid, de armoedige maar kleurrijke leefomstandigheden en de sfeer waaronder het werk mag worden gedaan.

Om de cultuur waarin de mensen daar leven beter in beeld te krijgen, zijn er excursies naar onder andere een meubelfabriek en een weekmarkt.