Werkervaringsplek voor vluchteling

23 maart 2017

Door reporter Gerjan Brinksma
In samenwerking met de Vriendenstichting heeft het Greijdanus in Zwolle afgelopen maanden Sallu Lahai, een vluchteling uit Sierra Leone, een werkervaringsplek geboden.

Vestigingsdirecteur Gert Jan Niewold is een van de mensen die dit project mogelijk heeft gemaakt. "Als school nemen we een plaats in de samenleving in. We vonden het belangrijk om dan ook de samenleving naar binnen te halen. Het is goed voor leerlingen om kennis te maken met dit deel van de samenleving.” Ook wijst hij op de christelijke naastenliefde, die zo in de praktijk kan worden gebracht. “Op deze manier help je mensen die weinig werkervaring hebben en daardoor moeilijk aan het werk kunnen komen.”

Op de werkervaringsplek werkte Sallu Lahai, die een opleiding op facilitair gebied volgt, twee dagen in de week samen met de conciërges. Hier hielp hij mee bij verschillende werkzaamheden. Conciërge Diny van der Mark: “Ik vind het belangrijk om vluchtelingen te helpen en op deze manier kon ik hem een kans geven om vertrouwd te raken met hoe het hier in Nederland gaat.”

Haar collega Bernhard Spannenberg voegt toe: “Het was mooi om Sallu iets te kunnen leren en om hem levensvreugde te kunnen geven. We hebben samen ook veel gelachen.”

Daarnaast werkte hij één dag in de week bij de schoolkantine, ‘Ben’s Freshfood’. Eigenaar Ben Teunissen vond het mooi om hieraan mee te werken. “Het is fijn dat ik hem een plek heb kunnen bieden waar hij ervaring op kon doen.”

Het Greijdanus heeft hem ook nog op een andere manier geholpen. “Toen we medewerkers van het Greijdanus een VCA-certificaat (certificaat met betrekking tot veiligheid, milieu en gezondheid, GB) lieten halen, hebben we Sallu ook die gelegenheid geboden”, vertelt Gert Jan Niewold. Deze cursus heeft Sallu Lahai met succes afgerond.


 << terug naar het overzicht