‘WaterGirls’ actief in Meppel

Bericht van Waterschap Drents Overijsselse Delta
14-4-2016 | Only girls allowed. Dat is de insteek van Girlsday, zo ook bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Op donderdag 14 april werden 25 meiden van het Greijdanus College uit Meppel een ochtend meegenomen in ‘De wereld van het waterschap’. Op Girlsday maken meiden op jonge leeftijd kennis  met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats en staat bol van activiteiten speciaal door en voor ‘Girls’ georganiseerd. Met de deelname aan Girlsday probeert het waterschap vroegtijdig in the picture te komen bij deze latere baanzoekenden.

In Meppel gingen de leerlingen op excursie naar ‘de groene driehoek’ bij de Reeststouwe. Daar kregen ze uitleg over de werking van een zogeheten ‘meebewegende waterberging’. Vervolgens staken ze de handen uit de mouwen om ook zelf aan de slag te gaan met het verrichten van grondboringen en hoogtemetingen. Voor dit laatste werd gebruik gemaakt van gps en een zogeheten ‘waterpasinstrument’, een apparaat met ingebouwde waterpas voor het meten van hoogteverschillen.  Via een formule rekenden de scholieren de hoogteverschillen om tot de hoogte van land en maaiveld.

Meebewegende waterberging
Met de aanleg van meebewegende waterbergingen geeft WDODelta twee gebieden in Meppel een nieuw gezicht. In de Reeststouwe en aan de zuidzijde van Isala Diaconessenhuis. Een meebewegende waterberging houdt in dat bij stijgend water in de Reest het water in de sloten meestijgt. Naast de functie van waterberging verhoogt het waterschap ook de natuurwaarden en is er aandacht voor recreatie. Dit uit zich in de ontwikkeling van vochtig hooiland en riet en ruigte én het aanleggen van wandelpaden door de waterrijke gebieden.

Girlsday
Een recordaantal van ruim tienduizend meisjes en meer dan driehonderd bedrijven doen dit jaar mee aan de zevende editie van Girlsday. Deze dag is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk.