Mooie ervaringen tijdens stageweek

23-3-2015 | Een hele week niet naar school. Dat klinkt natuurlijk geweldig! Alle derdeklas leerlingen van de theoretische leerweg hadden dit voorrecht. Alleen werd en niet uitgeslapen, gegamed of gewinkeld. Deze leerlingen hebben namelijk allemaal keihard gewerkt tijdens een stageweek.

De leerlingen hebben in de afgelopen periode stagegelopen bij bedrijven om zich te oriënteren op de vervolgkeuze / arbeidsmarkt. Zo hebben ze kennisgemaakt met het werkende leven.

De stageadressen zijn heel uiteenlopend. De leerlingen zijn bijvoorbeeld aan het werk geweest bij Basisschool Koningin Beatrixschool, Vobis Computers (computerzaak in Hoogeveen), Tweedehands keukens in Geesbrug, bakkerijen Bergerslag en Echte Bakker Steenbergen, Joustra Herstoffering, Smon Welzijn (jeugdzorg gemeente Staphorst), winkels Scapino en Formido, Dierenkliniek Woldberg, kinderopvang Het Kompas in Vollenhove en RTV Meppel.

De meeste leerlingen zijn erg enthousiast over de stageweek en vinden het jammer dat ze weer naar school moeten. Enkele leerlingen hebben er een bijbaantje aan over gehouden.

Ook de begeleiders van de stagebedrijven reageren positief. “We hebben wel vaker stagiairs van het Greijdanus en dat gaat altijd goed. Fijne leerlingen, die zich goed aan afspraken houden en zich netjes gedragen”.

Vanuit het Greijdanus krijgen de leerlingen bezoek van een docent. Thijs Kisteman, de decaan, heeft ook enkele leerlingen bezocht. Hij vertelt: “Ik ben bijvoorbeeld bij Joran Damstra geweest. Hij werkte bij de Formido. Ze waren daar zeer tevreden over hem en hij mag blijven werken.”

Over zijn bezoek aan Ivanka Boven bij Dierenkliniek Woldberg zegt hij: “Ze liep daar rond alsof het bedrijf van haar was, heel zelfverzekerd. Ze liet me van alles zien, van de voorraad tot het steriel maken van operatiemateriaal. Ze heeft mogen kijken bij alle ingrepen (sterilisatie bij honden, een kaakingreep bij een kat enz.). Toen ik een afspraak wilde maken voor een bezoekje, mailde ze me terug dat er wel een spoedgeval tussen zou kunnen komen. Dan zou ik moeten wachten. Verder had ze nog wel enkele gaatjes in haar agenda... Professioneel hè?”

In deze vijf dagen buiten school hebben de leerlingen een heleboel geleerd over het werkende leven, maar ook over zichzelf. Een mooie ervaring, die hopelijk helpt bij het maken van de juiste vervolgkeuze.