Matches op MaSmarkt

4-11-2014 | Op 30 oktober was op het Greijdanus College in Meppel een maatschappelijke stage markt. Leerlingen van havo/vwo 3 en havo 4 kregen de gelegenheid om contact te leggen met maatschappelijke organisaties uit de gemeente Meppel. Op deze manier werden vraag en aanbod rondom maatschappelijke stages bij elkaar gebracht. Wethouder Gert Stam, met onder andere zorg en welzijn in zijn portefeuille, opende de MaSmarkt.

De maatschappelijke stage is een belangrijk onderdeel van het onderwijs op Greijdanus Meppel. Leerlingen doen relevante maatschappelijke ervaring op en ze ontdekken wat er in de wereld speelt. Maatschappelijke organisaties die wel wat hulp kunnen gebruiken, vertelden tijdens de MaSmarkt over hun werk en lieten de leerlingen zien hoe ze zich bij hen nuttig kunnen maken. Hierdoor zijn een aantal mooie matches tussen leerlingen en organisaties gemaakt.

Vincent Vlierman, een leerling uit de vierde klas, heeft op de MaSmarkt een match gemaakt met RTV Meppel: “Ik weet nog niet bij wat voor een programma ik ga helpen, maar het wordt in elk geval radio. Ik vind het echt gaaf dat ik door de MaS zo’n ervaring kan opdoen!” Op de markt werden er nog veel meer matches gemaakt. Stichting Molen de Weerd kreeg een flink aantal helpende handen voor het doen van klusjes in en om de molen en Stichting Paardrijden voor Gehandicapten kwam in gesprek met twee meiden die hun maatschappelijk stage graag daar willen doen.

Workshop
Vormgever Frido Aalbers deed met de leerlingen een workshop om hen op een creatieve manier aan het denken te zetten over hun aanpak van een maatschappelijk probleem. De toename van eenzaamheid onder ouderen was een probleem dat leerlingen benoemden. De oplossing die een groepje meiden hiervoor bedacht: “Als ieder gezin een oudere in huis neemt, kunnen de bejaardenhuizen dicht en hebben ouderen altijd een hoop gezelligheid om zich heen.”