Verslag en foto's open dag

26 januari 2017

Door leerlingreporter Gerjan Brinksma
Op woensdag 25 januari vond de jaarlijkse open dag plaats op het Greijdanus College Zwolle. Toekomstige leerlingen en hun ouders konden een kijkje nemen op de school.

De open dag werd druk bezocht, door zo'n 760 mensen. Deze bezoekers konden uitgebreid kennismaken met het Greijdanus College. De activiteiten die de school aanbiedt en op de open dag getoond werden, hadden een link met vier centrale thema's: cultuur, bèta, sport en levenskunst.

Cultuur
Bij binnenkomst waren ze bijna niet te missen: het schoolkoor en de Big Band, die hun muzikale talenten lieten horen. Ze zijn een voorbeeld van culturele activiteiten op het Greijdanus. Elke leerling die een instrument bespeelt of graag zingt, kan bij deze activiteiten terecht.
Annemarie Spannenberg (tl/havo 2), lid van de Big Band, zegt hierover: "Hiermee kun je je gevoel uiten." Rolf Gortemaker (vwo 1), ook lid van de Big Band, vindt het leuk om "samen te werken, samen iets moois te maken".

Bèta
Op de open dag konden ook proefjes gedaan worden. Greijdanus-leerlingen hielpen bezoekers bij scheikundige, natuurkundige of biologische experimenten. Behalve deze vakken worden op het Greijdanus ook andere technische activiteiten aangeboden, zoals een wedstrijd waarbij leerlingen LEGO-robots moeten bouwen (de First LEGO League).
Hermen van den Berg (havo 4) hielp bij de proefjes. "Ik vind het mooi om door zulke proefjes inzicht te krijgen in hoe dingen werken. Ook is het handig om te weten voor later in een studie."

Sport
Bezoekers konden in de gymzaal verschillende sportactiviteiten doen. Sport is ook iets wat op het Greijdanus erg belangrijk wordt gevonden. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de sporttoernooien waar je op het Greijdanus aan mee kunt doen.
Surir van den Esker (tl 3) hielp bij de gymactiviteiten en vindt het goed en gezond om te bewegen. Niels Janssen (tl 4) sluit zich daarbij aan: "Sporten maakt je gezond en vrolijk."

Levenskunst
Een speciale sportactiviteit is de Triple Challenge. Hierin komt levenskunst, de manier waarop je in de samenleving met elkaar omgaat, ook naar voren. Een fietsgroep van leerlingen en docenten liet zich namelijk sponsoren om drie bergen te beklimmen voor Compassion, de Hersenstichting en Stichting Present. Bij een informatiekraam konden bezoekers horen dat er ruim 14.500 euro werd opgehaald. Een prachtig bedrag, waarmee de fietsers actief waren voor hun naaste.
Niels Janssen, die aan de Triple Challenge meedeed, vindt het belangrijk om je in te zetten voor het goede doel. "Het is mooi om geld op te halen voor mensen die het nodig hebben. Op die manier kun je wat van je eigen rijkdom delen."

Bekijk alle foto's gemaakt door leerlingreporter Niels de Roo.<< terug naar het overzicht