Scholierenlijn (lijn 679) op het traject Vollenhove – Meppel

18 januari 2019

Artikel: Steenwijkercourant.nl
Blauwe Hand - Buslijn 79 (Blauwe Hand – Nijeveen – Meppel) wordt per 17 februari opgeheven. Daarvoor in de plaats kom er een scholierenlijn (lijn 679) op het traject Vollenhove – Meppel met twee ritten in de ochtend en drie in de middag.

Lijn 79 Blauwe Hand – Nijeveen – Meppel stond al op een ‘rode lijst’ van OV Regio IJsselmond, omdat het een onrendabele vervoersdienst is. Gemiddeld nemen vijftig mensen per dag de bus. Dit geldt voor zowel voor de rit richting Meppel, als die richting Blauwe Hand. Dorpsbelang Wanneperveen trok in eerder stadium al aan de bel om de volledige buslijn te behouden. Verder kwam Dorpsvereniging Nijeveen in het verweer tegen het laten vervallen van buslijn 79.

Nieuw vervoersplan
Ook het OV-bureau Groningen-Drenthe stuurde een reactie, in de hoop de buslijn te kunnen behouden. De inspanningen mochten niet baten. Het nieuwe vervoersplan van Connexxion OV-Regio IJsselmond is namelijk goedgekeurd. Wel zullen er door zowel Connexxion als de provincie Overijssel projecten gesteund en begeleid worden als er vanuit de lokale samenleving initiatieven worden ontplooid. Zoals de start van een buurtbusproject om het wegvallen van lijn 79 op te vangen.

‘Het was iets gunstiger geweest als de lijn zou worden uitgevoerd met een kleiner voertuig’, valt te lezen in het vervoersplan. Dit blijkt echter niet te kunnen. ‘De spitsritten zijn te druk voor een klein voertuig.’ Het gaat hierbij om een 8-persoonsbusje. Vooral in de ochtend is het in de bus drukker. Dit komt voornamelijk door scholieren die wonen in de omgeving van Vollenhove, Wanneperveen en Kolderveen. Zij nemen de bus naar school in Meppel. Daarom rijden er ‘s ochtends twee bussen met ongeveer 15 à 20 passagiers. Ook in de middag zijn de bussen te druk voor zo’n kleiner vervoersmiddel. Dan zijn er vijf ritten met gemiddeld 5 tot 9 reizigers.

Greijdanus is maatgevend
Dus is besloten de lijn te vervangen door een ‘scholierenlijn’. Deze gaat rijden op het traject Vollenhove - Meppel. Daarbij volgt het tussen Blauwe Hand en Meppel dezelfde route als lijn 79. De scholierenlijn rijdt vanaf Vollenhove Clarenberglaan, via Blauwe Hand, Wanneperveen en Kolderveen naar Meppel. Er komen twee ritten in de ochtend: met aankomst om 08.03 en 09.08 uur in Meppel. En er komen drie ritten in de middag, die vertrekken om 14.21 uur, 15.41 uur en 16.51 uur vanuit Meppel. Hierbij is het Greijdanus College maatgevend.

Ook lijn 40 Steenwijk - Meppel stond op de rode lijst van onrendabele diensten, maar deze blijft wel behouden.<< terug naar het overzicht