Leerlingen slapen nacht in kartonnen doos voor Rwanda

18 april 2017

In de nacht van 13 op 14 april werd op het Greijdanus in Hardenberg de ‘Nacht voor Rwanda’ gehouden. Het was de afsluiting van een geldinzamelactie door leerlingen voor het goede doel Compassion in Rwanda. De actie heeft het prachtige bedrag van 9700 euro opgebracht.

Twee maanden geleden was de aftrap van de actie. Leerlingen werden uitgedaagd om zich voor 100 euro te laten sponsoren met als tegenprestatie; een nacht slapen in een kartonnen doos. Dat nachtje ‘lijden’ in de kou van een aprilnacht staat symbool voor het onrecht waarin zoveel kinderen in landen als Rwanda dagelijks leven. Ruim 80 leerlingen gingen de uitdaging aan.

En toen werd het 13 april. Om half acht liep de aula van het schoolgebouw langzaam vol met leerlingen die, voorzien van slaapzak, luchtbedden, chips en ander eten, zich oplaadden voor een lange nacht. De avond werd ingeleid door Ralf Hovenga, die samen met zijn dochter en nog twee mensen een extreme uitdaging aangaat; de Muskathlon. Per persoon zamelen zij minimaal 10.000 euro in voor Compassion in Rwanda. Hiervoor leveren ze een sportieve prestatie in dit land, ze lopen halve en hele marathons en mountainbiken 120 kilometer. De opbrengsten van de nacht op het Greijdanus worden toegevoegd aan het bedrag dat deze vier muskatleten al bij elkaar hadden gesprokkeld voor Compassion.

Later op de avond mochten de leerlingen zelf hun door WAVIN gesponsorde doos inrichten. Er werden prachtige creaties gebouwd. Complete doos-tunnels, bungalows en zelfs een huisje met een puntdak inclusief dakkapel ontstonden op het plein achter de school. Daarna werd er nog gequizd, gebarbecued en werden er spelletjes gespeeld. “Reuze gezellig om dit mee te maken”, vonden zowel de deelnemers, de ouders als de begeleidende docenten. Om twee uur ‘s nachts werd het dan tijd om naar de dozen te gaan om te slapen. De nachtelijke kou zorgde er voor dat dit niet voor iedereen lukte, maar het plezier was er niet minder om. Grote kampvuren verwarmden de ietwat verkleumde begeleiders tot in de kleine uurtjes van de nacht. In de ochtend werden de deelnemers getrakteerd op een ochtendgymnastiek, zodat de wat stramme spieren weer wat losser werden. Na een heerlijk ontbijt werd het eindbedrag van de actienacht bekend gemaakt. Door de inspanningen van 83 leerlingen is ruim 9700 euro opgebracht.

Bekijk hier de foto's gemaakt door leerlingreporter Jade Brinkhuis.

Dit filmpje is gemaakt door reporters Daan Prins en Tim Wijnholt.

 << terug naar het overzicht