Leerlingen Greijdanus maken alternatief Paasvuur

23 maart 2018

Op het Greijdanus College in Enschede werd vandaag op een bijzondere manier stilgestaan bij Pasen. Alle leerlingen begonnen gezamenlijk aan een ontbijt, waarna ze een speciale opdracht kregen.

‘Lelijk’ kunstwerk
Een groot vuur laait op van het terrein van Greijdanus. Een groep leerlingen staat er in een kring omheen. Het Paasvuur is een mooi Twents gebruik, en op het Greijdanus werd daar vandaag een originele draai aan gegeven. Alle leerlingen kregen vanochtend de opdracht om een ‘lelijk’ kunstwerk te maken, een verbeeldingen van de zonde. Met karton, hout, papier, kranten, lijm en plakband gingen de leerlingen fanatiek aan de slag.

Alle kunstwerken werden helemaal zwart geverfd; van een mobiel die tot verslaving leidt tot een huis vol onbelangrijke dingen. Met het eindresultaat in handen, ging de groep naar het Paasvuur. Een voor een werden de ‘lelijke’ kunstwerken verbrand.

Pasen
“Het Greijdanus is een gereformeerde school, waarbij met Pasen wordt stilgestaan bij het lijden, sterven en opstaan van Jezus. Een van de kernwaarden is dan ook Christus volgen. Met deze werkvorm, volgend op het schoolbrede paasontbijt en een viering, willen we leerlingen op een eigentijdse manier laten stilstaan bij dit mooie feest.” aldus Martin Brouwer, directeur van Greijdanus Enschede. Het ‘lelijke’ kunstwerk symboliseert de zonden die wij als mensen doen. En het vuur waarin de zonden wegbranden, staat voor het sterven van Jezus aan het kruis met Pasen. Als antwoord op het Paasvuur maakten leerlingen uit klas 2 een prachtig groepswerk dat het sterven en opstaan van Jezus verbeeldt. 

 << terug naar het overzicht