Kennismakingsgesprekken

28 februari 2017

Reporter Gerjan Brinksma in gesprek met Wolter Kok

Ouders die hun kind aanmelden voor het Greijdanus College worden eerst uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Die gesprekken, mede mogelijk gemaakt door de Vriendenstichting, worden gehouden met duo’s: een docent van het Greijdanus en een ouder die al betrokken is bij het Greijdanus. Wolter Kok, docent Nederlands op het Greijdanus in Zwolle, vertelt hierover.

“Een gesprek begint altijd ontspannen. We stellen ons voor, we vertellen even wie we zijn. We zeggen dan ook heel duidelijk dat het een kennismaking is, waarbij we vooral graag willen weten waarom ouders zich hebben aangemeld bij het Greijdanus. Het is een open gesprek en we willen ze ook echt op hun gemak laten voelen.”

“We praten bijvoorbeeld over hoe het geloof in het dagelijks leven een rol speelt, en waarom er voor deze school gekozen is. Ook probeer ik vragen te stellen over onderwerpen waar ouders iets over willen vertellen. Er is hier op school trouwens gelegenheid tot het volgen van een training, waar je als gespreksleider leert welke vragen je op welke manier moet stellen.”

“Het waardevolste in de gesprekken vind ik betrokkenheid. Daardoor voelen ouders zich veilig, gewaardeerd en gehoord. Ouders kennen de school vaak niet maar hebben wel een verwachtingspatroon. Je kunt ze duidelijk maken dat het referentiekader, dat dan vooral de Bijbel is, thuis en op school hetzelfde is.

Het is hierbij een voordeel dat ik docent ben. Dan kun je ze vertellen hoe je met leerlingen omgaat, hoe betrokken je bij de kinderen bent. Doordat je die betrokkenheid meeneemt in het gesprek, krijgt het gesprek nog meer inhoud en waarde voor de ouders.”

“Openheid vind ik ook erg mooi aan de gesprekken. Dat we elkaar vinden in een onderwerp dat ons beiden boeit. Dat is bijvoorbeeld de christelijke identiteit. Daar kun je goede gesprekken over voeren. Soms bid je dan ook samen. Dat zijn hele mooie momenten.”

“Als je tijdens gesprekken herkenning ziet bij ouders, in de manier waarop ze reageren, dan is dat geweldig. Het luisteren naar elkaar en de gelijke golflengte, die maken dat zo’n gesprek heel prettig is. En dan vliegt de tijd. Ik ga ook altijd met een positief gevoel naar huis na zulke waardevolle gesprekken."<< terug naar het overzicht