Kees Smits stadsdichter Zwolle

30 januari 2017

Artikel De Swollenaer
Kees Smits is donderdagavond in galerie Het Langhuis benoemd tot nieuwe Stadsdichter van Zwolle. Zwolle Zien en Stadkamer hadden er op deze landelijke Gedichtendag de Zwolse Avond van de Poëzie, georganiseerd.

Smits: “Ik heb er heel veel zin in. Vanaf mijn vroege jeugd ben ik al met taal en expressie bezig. In Zwolle liggen voor een dichter de thema's voor het oprapen. Bijzondere en alledaagse gebeurtenissen. Bekende en achteraf gelegen locaties. Mensen met allerlei verschillende drijfveren. In het bijzonder heb ik aandacht voor de verdrukte mens, degene die niet aan de weg timmert en toch zo waardevol kan zijn. Er is stof te over voor twee jaar Stadsdichterschap.” Vanaf nu kan iedereen die een evenement organiseert in Zwolle de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen.

Cornelis Franciscus (Kees) Smits werd geboren in het schildersdorp Laren (NH). Zijn schooltijd bracht hij door in Groningen. Hij volgde de opleiding docent Nederlands en werd benoemd aan het Greijdanus in Zwolle. Daar schoolde hij zich later om tot docent dramatische expressie. Momenteel draagt hij verantwoordelijkheid voor lessen drama in achttien klassen in de onderbouw. Daarnaast is hij cultuurcoördinator. Al meer dan vijftien jaar levert hij een bijdrage aan de jaarlijkse theatervoorstelling van zijn school in schouwburg Odeon.

“Al op jonge leeftijd schreef ik gedichten en soms droeg ik die voor,” vertelt Smits. “Verschillende verzen werden her en der geplaatst. Ook maak ik (hertalingen van) liederen. Op mijn werk schreef ik menig gedicht rondom sterfgevallen van leerlingen en collega's. Uit liefde voor Zwolle ben ik gedichten gaan schrijven over onze stad. Soms krijg ik de reactie: Jij verwoordt wat ik voel maar zelf niet onder woorden kan brengen. Dat motiveert mij enorm. Als Stadsdichter wil ik verwoorden wat Zwollenaren raakt. Juist met poëzie kan je diepere lagen van communicatie bereiken.”

Kees Smits werd geselecteerd uit een groep van tien sollicitanten. Met drie voerde het team van Zwolle Zien en Stadkamer sollicitatiegesprekken. “Daarbij letten we op de poëtische kwaliteit en vaardigheden van de dichter,” vertelt Trijntje Gosker van het Zwols Dichterscollectief. “Ook hielden we in de gaten of de dichter een breed publiek zou kunnen aanspreken in de stad,” aldus Gerdien Rots, initiatiefnemer van Zwolle Zien. “De speelsheid waarmee Kees in zijn gedichten glans geeft aan Zwolle was doorslaggevend om hem nu te kiezen.” “Tegelijkertijd zijn we onder de indruk van de kwaliteit van andere sollicitanten. We maken ons geen zorgen over de continuïteit van het Zwols Stadsdichterschap in de toekomst,” besluit Corina Staal namens Stadkamer.
 << terug naar het overzicht