Jan Terlouw geeft lezing

16 januari 2017

Door leerlingreporter Gerjan Brinksma
Op vrijdag 13 januari gaf schrijver en oud-politicus Jan Terlouw een lezing op het Greijdanus College in Zwolle. Hij vertelde tweedeklassers van vmbo kt over de Tweede Wereldoorlog en de invloed die dat op hem heeft gehad.

Een van zijn bekendste boeken is 'Oorlogswinter'. Dit boek gaat over de belevenissen van een jongen in de Tweede Wereldoorlog. Jan Terlouw gebruikte hiervoor zijn eigen herinneringen. Hij was namelijk zelf een tiener toen de oorlog begon; een gebeurtenis die diepe indruk op hem maakte.

In de oorlog voerden wantrouwen en angst de boventoon. "Je wist niet wie je kon vertrouwen. Sommige mensen waren helden, andere waren juist verraders. Steeds was er angst."
Terlouw vertelt de aandachtig luisterende leerlingen dan ook dat het een voorrecht is om in een democratie te leven, waar onafhankelijke rechtspraak is en je niet bang hoeft te zijn voor verraad. Hij is onder andere politicus geworden om die rechtsstaat te verdedigen.

Touwtje
Na afloop van de lezing stellen de leerlingen nog een aantal vragen. Terlouw gaat ook in op het gemis van 'het touwtje uit de brievenbus', waar hij recentelijk in televisieprogramma 'De Wereld Draait Door' over sprak. Dat touwtje staat voor verdwenen vertrouwen: Terlouw vindt dat mensen elkaar nu minder vertrouwen dan in de jaren vijftig, de jaren na de oorlog.

 << terug naar het overzicht