Groep 8 in de mediatheek

25 oktober 2016

Door mediathecaris Linda Smit

De Kinderboekenweek is een mooie aanleiding om een auteur uit te nodigen voor een bezoek. Wij vinden het belangrijk om lezen te bevorderen, want hoe meer de leerling leest hoe beter die wordt in taal. Lezen zorgt ervoor dat  leerlingen technisch beter kunnen lezen, de woordenschat groter wordt en de woorden correcter worden gespeld. Daarbij komt dat er hersenverbindingen worden gelegd door lezen, deze zorgen voor het leren leggen van verbanden, kortom een leerling wordt letterlijk slimmer.

Daarom hebben we, net als vorig jaar, naast onze eigen 10 brugklassen de groepen 8 uit de regio uitgenodigd. Ook zij kunnen zo mee profiteren van de komst van de schrijvers Adri Burghout en Gerard van Gemert.

Adri is naast illustrator ook  schrijver van diverse spannende series zoals de lifeliner en de redskins. Vanuit het kooklokaal geeft hij de leerlingen letterlijk een kijkje in de keuken van het werk van een illustrator van kinderboeken. En we hebben een primeur in Hardenberg; we zien als eerste de voorkant van het twaalfde deel van de lifeliner serie die pas voorjaar 2017 D.V. verschijnt. Adri heeft deze illustratie net voordat hij naar Hardenberg reed bij de uitgever gebracht. Deze maand verschijnt een nieuw deel van de serie Tim en Tor namelijk de grottenleeuw. Dit deel gaat over het ontstaan van de aarde; is de aarde geschapen door God of geloof je de evolutietheorie van Darwin? Adri gelooft dat God de schepping gemaakt heeft. Met zijn boeken wil hij jongeren naast leesplezier iets meegeven om over na te denken. Op de vraag of hij liever schildert of schrijft, antwoord hij: “Schrijven is eigenlijk schilderen met woorden.” Het liefst schildert hij reddingshelikopters in de sneeuw.Een tweetal schilderijen staan in het lokaal, volgens de kinderen lijken het wel foto ‘s zo echt!

Gerard van Gemert is een auteur die meer dan 40 jeugdboeken heeft geschreven. Vaak gaan die boeken over jongeren die sporten en allerlei spannende avonturen beleven. Tijdens de presentatie vertelt  hij over zijn meest bekende voetbal serie die gaat overde  spits Stijn en zijn vriend Storm die verdediger is. In december verschijnt het zestiende deel.

Gerard begon met schrijven op de terugreis van een vakantie aan het Balatonmeer. Zijn dochters lieten hem tijdens deze vakantie elke avond verhalen lezen over zielige paarden en meisjes of verhalen over meisjes en zielige paarden. Kun je nou nergens anders over schrijven vroeg hij hen. Waarop hij de vraag kreeg van zijn dochters, of hij zelf wel een boek kon schrijven. Omdat Gerard zelf vroeger profvoetballer wilde worden, was het al gauw duidelijk voor hem dat hij een verhaal over voetbal zou gaan schrijven. Op school deed hij vroeger nooit zijn best, zijn rapport met onvoldoendes verborg Gerard voor zijn vader.  Waarom zou hij zijn best doen, hij werd later toch profvoetballer en zou bakken met geld verdienen. Zijn vader vertelde hem echter dat hij moest zorgen dat er voldoendes op het rapport kwamen, anders mocht hij niet meer naar de voetbal.

In de mediatheek mochten de kinderen hooghouden, en de Hardenbergse leerlingen verbraken het Kinderboekenweek record van Gerard! Een meisje van de Doekesschool hield de bal zelfs meer dan 100 keer hoog!Aan het einde van zijn lezing volgde een interactieve quiz.Tussen de lezingen door hadden een aantal scholen een pauze waar ze buiten op het grasveld zelf een partijtje voetbal speelden. De  groep 8 van de  tegen de andere groep 8. Alle groepen kregen een boek van Gerard en van Adri mee voor de bibliotheek van hun school.

“Het was weer super, tot volgend jaar! “ En de bus vertrekt op weg terug naar de basisschool.



<< terug naar het overzicht