Eigen bedrijf door leerlingen uit vwo 6

19 januari 2018

Door Mariëlle Mijnheer
In het examenjaar moeten de leerlingen van havo en vwo een profielwerkstuk maken. Wij zijn vijf leerlingen uit vwo 6, en volgen hiervoor een programma bij de stichting Jong Ondernemen waarbij we ons eigen bedrijf oprichtten! Dit programma heet Junior Company en helpt ons om een onderneming te starten. Door het maken van opdrachten en het bezoeken van evenementen leren wij meer over het ondernemerschap. Wat wij de afgelopen jaren hebben geleerd willen wij met ons bedrijf in de praktijk brengen!

Stappenplan jonge ondernemers
Wij zijn Hans Erik Brand, Mariëlle Mijnheer, Thirza Simmelink, Tijs Ooms en Hielke Visser, en wij zijn in mei 2017 gestart met ons bedrijf. Hiervoor zijn we begonnen met een E-scan. Dit is een ondernemerstest die aangeeft waar jouw kwaliteiten liggen. Na de uitslag van de E-scan solliciteerden we voor een functie in ons bedrijf bij onze pws-begeleider. Vervolgens hebben we, aan de hand van een probleem, een product gekozen. Wij hebben een heleboel ideeën besproken en daarna gekeken of we een zelfontworpen product konden laten produceren of een fabrikant konden zoeken met een bestaand product. Aangezien we ook met het milieu rekening wilden houden hebben we er bewust voor gekozen om het product niet uit het buitenland te halen. Na het doen van uitgebreid marktonderzoek hebben we gekozen voor de kaarthouder.

Kaarthouder
Onze kaarthouder is de oplossing voor twee problemen. Ten eerste is het de oplossing voor te dikke portemonnees, want het is niet handig om die iedere keer mee te nemen. In onze kaarthouder passen namelijk de drie à vier pasjes die je veel gebruikt en die je in een dun, fraai ogend hoesje met gemak in je broekzak mee kunt nemen. Daarnaast biedt deze kaarthouder ook de benodigde digitale veiligheid. Hij beschermt namelijk tegen skimmers: dieven die door middel van contactloos betalen geld en informatie proberen te bemachtigen.

Na het kiezen van het product werd er een ondernemingsplan opgezet. Hierin hebben wij aan de hand van een marketingplan en een financieel plan onze plannen uiteengezet. Vervolgens hebben we investeerders gezocht voor het bedrijf. Op 23 november 2017 was de aandeelhoudersvergadering waar de plannen voor het bedrijf werden toegelicht. Inmiddels zijn er al 90 kaarthouders verkocht!

Open Dag
Op 24 januari zullen wij op de open dag van het Greijdanus staan bij onze stand in de Stille Aula.

Volg de ontwikkelingen van Testa Kaarthouders J.C. via Facebook en Instagram (@testakaarthouders).


 << terug naar het overzicht