Sander Bosma is nationale voorleeskampioen

27-5-2016, Hardenberg | Gisteren werd Sander Bosma van het Greijdanus College in Hardenberg nationale Voorleeskampioen bij de jaarlijkse voorleeswedstrijd Read2Me. De finale vond plaats in de schouwburg van Amstelveen.

Sander is als achtste aan de beurt om voor te lezen op het podium van de volle Schouwburg. Klasgenoten met spandoeken moedigen hem aan vanuit de zaal. Sander leest een fragment uit het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. Met accenten en verschillende stemmetjes weet hij grote indruk te maken op de jury. Ze vinden hem ontwapenend, niet overdreven, maar precies goed. “Als je een klassieker zo mooi voor kunt lezen en je sleept iedereen mee in je verhaal, dan ben je een terechte winnaar.” Als extra compliment geeft de jury mee dat hij waarschijnlijk ieder boek goed zou kunnen voorlezen.

Dat Sander voorleestalent heeft, is al gebleken in de afgelopen jaren. In groep 7 en 8 werd hij bij de voorleeswedstrijd voor basisscholen al eerder kampioen. Nu heeft hij na verschillende voorrondes waar in totaal 1157 brugklassers aan deelnamen, ook nog het nationale voorleeskampioenschap gewonnen! Sander is de tweede leerling op rij van Greijdanus Hardenberg die de voorleeswedstrijd wint. Vorig jaar mocht Lieke Star zich nationale voorleeskampioen noemen. De jury vindt het ook bijzonder: “Wat  er aan de hand is met die Overijsselse grond in Hardenberg weten we niet, maar voor de tweede keer hebben we een kampioen uit Overijssel.”

 


Sander Bosma wint regionale finale Read2Me

4-4-2016 |  Afgelopen vrijdag waren in Apeldoorn de voorrondes van de Nederlandse Kampioenschappen Read2Me voor de provincies Overijssel en Gelderland. Greijdanusleerling Sander Bosma werd kampioen in deze ronde en mag door naar de landelijke finale!

Er waren 11 deelnemers; 4 voor Overijssel en 7 voor Gelderland. Voor het eerst in de geschiedenis waren er meer jongens (6) dan meisjes (5). Sander was als derde aan de beurt. Hij las prachtig voor en liet iedereen op het puntje van de stoel zitten. Je kon een speld horen vallen. Het juryrapport was lovend over Sanders voorlees capaciteiten. Hij nam rustig de tijd legde veel emotie in zijn stem, zodat de mensen onder de indruk waren van het verhaal. Hij las voor uit Spijt van Carrie Slee.

De plaatselijke bibliotheek medewerker uit Hardenberg die mee was zei: “Ik was echt ontroerd zo mooi was het!” Een beter compliment kun je niet krijgen toch? Op donderdag 26 mei zijn de landelijke kampioenschappen in Amstelveen. Sander en zijn klas worden met de bus opgehaald! Wellicht volgt hij de huidige nationale kampioen, onze Lieke uit klas 2H op.

 


Sander Bosma is nieuwe voorleeskampioen Hardenberg

Tekst: Hardenberg.nu
18-2-2016 | Sander Bosma van het Greijdanus College uit Hardenberg mag zich de nieuwe voorleeskampioen van Hardenberg noemen. Hij won eerder al dezelfde prijs als basisschoolleerling in groep 7 en 8. Hij vertegenwoordigt Hardenberg bij de provinciale finale op zaterdag 2 april bij CODA in Apeldoorn.

De jury, bestaande uit Marjolein Brunink, Anton Guiljam en Michel Oskam hebben na een moeilijk kwartier hun keuze bepaald. Sander las donderdagmiddag voor uit het boek Spijt van Carry Slee. 'Hij gebruikte zijn stem heel mooi, praatte zachter als het heel spannend werd en zorgde er zo voor dat zijn toehoorders op het puntje van hun stoel gingen zitten', aldus de jury.

Andere kandidaten waren Noa Westerveld namens het Vechtdal College en Iris Slotman van De Zeven Linden uit Dedemsvaart.Vorig jaar werd Lieke Star, ook leerlinge van het Greijdanus College uit Hardenberg, achtereenvolgens Hardenbergs, provinciaal en landelijk voorleeskampioen.