Mediatheek Greijdanus Hardenberg wint 2e prijs ‘beste leesomgeving’
 

3 december 2015 | De mediatheek van het Greijdanus College in Hardenberg heeft de tweede plaats behaald in de wedstrijd voor ‘Beste Leesomgeving van Nederland’, georganiseerd door Stichting Lezen en Passionate Bulkboek. Afgelopen week namen mediathecarissen Linda Smit en Hanneke Alberts een cheque ter waarde van €500 in ontvangst.

Gefeliciteerd met jullie tweede plaats! Wat hebben jullie precies gewonnen?
“Dank je wel! Ik (Linda) zit nog stiekem nog steeds te stralen. Hanneke en ik blijven maar complimenten krijgen! We hebben de tweede prijs gewonnen voor Beste Leesomgeving van Nederland. Dit betekent dat we nog wel één en ander kunnen verbeteren, maar dat kan dankzij de €500 die we hebben gewonnen.”

Wat maakt de mediatheek in Hardenberg zo bijzonder?
“De jury was onder de indruk van de toewijding waarmee we hier met lezen omgaan. Ze zeiden dat onze bevlogenheid lezen vriendelijk en toegankelijk maakt. Ze waren vooral ook heel erg onder de indruk van het contact onder ons en de leerlingen. Ze vonden het bijvoorbeeld heel bijzonder dat wij geleende boeken echt naar leerlingen toebrengen. We vinden het gewoon erg belangrijk dat leerlingen bezig zijn met het ontwikkelen van hun taal.”

Wat gaan jullie met het geld doen?
“We hebben €500 gewonnen voor onze inrichting om meer verscheidenheid aan te brengen in onze leesplekken; bijvoorbeeld een relaxfauteuil als voorleesstoel of extra zitjes. Onze collectie, sfeer, aandacht voor leesbevordering is prima, met het geld kunnen wij een verblijfsomgeving creëren die in verschillende behoeftes voor ziet.”

De Beste Leesomgeving
Om scholen aan te moedigen voor hun leerlingen een echte leesomgeving in te richten, organiseren Stichting Lezen en Passionate Bulkboek ieder jaar een wedstrijd voor de beste leesomgeving. Leerlingen nomineren de leesomgeving of mediatheek op school door een foto in te sturen. De bijbehorende mediathecarissen verrijken de inzending met een inhoudelijke onderbouwing van hun leesbeleid. De jury nomineert drie mediatheken en kiest de winnaars. Dit jaar deden 14 scholen mee en stonden naast Greijdanus Hardenberg, het Mundus College uit Amsterdam en het Erasmus College uit Almelo in de finale.