Heidi Hassenmüller geeft lezing in mediatheek

14-4-2016 | Afgelopen maandag kreeg het Greijdanus College in Hardenberg bezoek van de Duitse schrijfster Heidi Hassenmüller. Om het lezen van Duitse literatuur te stimuleren, nodigt het Goethe-Instituut elk jaar een Duitstalige schrijver van een actueel jeugdboek uit voor een tournee langs Nederlandse scholen. Deze lezing in Hardenberg vond plaats voorafgaand aan de dag van de Duitse taal op 21 april.

Heidi Hassenmüller is de schrijfster van het boek ‘Gute Nacht, Zuckerpüppchen’, in het Nederlands heet het boek ‘Prinsesjes huilen niet’. Het boek gaat over Gaby die vanaf haar zesde tot haar achttiende levensjaar door haar stiefvader seksueel misbruikt wordt. De Gaby in het boek is Heidi zelf; het verhaal is autobiografisch. Ze heeft het in eerste instantie geschreven op advies van een therapeut om haar eigen gevoelens te verwerken. “Als je misbruikt wordt, schud je dat niet als regendruppels van je af. Je neemt het je leven lang mee.” Uiteindelijk werd het boek uitgegeven en won het de Duitse literatuurprijs.

De leerlingen van vwo 3 luisteren geboeid naar de lezing die in het Duits plaatsvindt. Statistisch gezien zit er in een klas van 25 kinderen gemiddeld één leerling die slachtoffer is van seksueel misbruik. “Het verhaal gaat over mijn jeugd die ik eigenlijk niet heb gehad. Ik heb het boek geschreven voor meisjes, jonge vrouwen en mannen die in dezelfde schijnbare uitzichtloze situatie zitten. Doorbreek het zwijgen en vraag om hulp.”

De bel gaat. Een heftig verhaal op de vroege maandagmorgen. De leerlingen verlaten stil, nog onder de indruk, de mediatheek, op weg naar de tweede lesuur. Rene van der Beek, docent Duits, heeft de lezing gefaciliteerd: “"Het is uiterst belangrijk om thema's waar een taboe op rust bespreekbaar te maken. De lezing geeft een goede aanleiding om hierover met de klas in gesprek te gaan. "