Dagboek van een ontvoering

18-11-2014 | Bertine Datema zit net in de tweede klas van het vwo en heeft nu al een eerste boek op haar naam staan. Dagboek van een ontvoering heet haar pas uitgegeven boek. Ze heeft er ongeveer een jaar aan gewerkt

Het begon al in groep 5 met korte verhaaltjes. Geïnspireerd geraakt door haar juf, die ook schrijfster wilde worden, begint ze in groep 8 aan een groter verhaal. Onderweg naar school op de fiets, denkt Bertine hele delen van het verhaal uit. “Ik bedacht me hoe het zou zijn om opeens ontvoerd te worden en wat er dan allemaal zou gebeuren.”

Uiteindelijk moest het verhaal natuurlijk ook op papier gezet worden. In de computerkamer, die wel een beetje koud was, begon het echte werk. “Ik had niet altijd zin om te gaan schrijven, maar dan stelde ik mezelf gewoon een doel, bijvoorbeeld dat ik 1000 woorden moest typen. Dat werkte wel goed. Ongeveer een keer per week zat ik in de computerkamer te werken aan het verhaal, soms had ik geen inspiratie dan stopte ik even. In de zomervakantie heb ik veel geschreven, daardoor was mij boek uiteindelijk op 28 augustus helemaal af.”

Omdat het verhaal best lang was geworden, besloot Bertine te zoeken naar mogelijkheden om het als een boek uit te geven. Met wat zoekwerk kwam ze bij Boekscout uit, een uitgeverij die jonge schrijvers helpt met het maken van een boek. “Het was altijd al een droom van mij om schrijver te worden. Toen ik het boek uiteindelijk in handen had was het geen droom meer, maar echt!”

Tips
Bertine heeft ook nog tips voor beginnende schrijvers: “Het is belangrijk om hulp in te schakelen van anderen. Zelf zie je op een bepaald moment de taalfouten niet meer, iemand anders ziet dit sneller. Mijn juf van de basisschol heeft mij hier heel goed bij geholpen. Ook is het belangrijk om bij één verhaal tegelijkertijd te blijven. Omdat het verhaal heel erg in mijn hoofd zat, gingen er meerdere verhaallijnen door elkaar spelen. Ik was al bezig met een nieuw boek, tijdens het schrijven van mijn eerste boek. Dat was wel lastig.”

Bestellen
Dagboek van een ontvoering is verkrijgbaar in boekhandel Heinink in Hardenberg. Het is ook online te bestellen via http://www.boekscout-yo.nl/boek.asp?id=5172. Bertine is momenteel alweer bezig met een nieuw boek: “Maar dat is nog lang niet klaar.”