Leerlingen lopen mee in The Passion

8-4-2015 | Op donderdag 2 april was de vijfde editie van de live tv-productie The Passion. Dit jaar vond het plaats in de binnenstad van Enschede, waar zich ook een van de Greijdanus vestigingen bevindt. Een aantal leerlingen van onze school liep mee in de processie en mocht helpen om het kruis te dragen. Lees hieronder de ervaringen van godsdienstdocent Jasper Knol en leerlingen Gerben en Sophie.


Afgelopen donderdag was The Passion in Enschede. Toen we dit op school hoorden zeiden we tegen elkaar: “Hier moeten we iets mee.” Zo’n groot evenement dat het evangelie wil delen met mensen die het verhaal niet kennen. Samen met vier leerlingen hebben we het kruis mogen dragen daarnaast liep er nog een groepje mee in de processie.

Het was een bijzonder ervaring. Vanaf het beginpunt werd het kruis omringt door mensen die uit belangstelling kwamen kijken. We werden aangemoedigd en er werden veel foto’s gemaakt. Ik voelde me bekeken en bedacht me hoe het voor Jezus was geweest om het kruis te dragen. Mensen waren teleurgesteld in Hem en bespotten Hem. Wij werden dan nog aangemoedigd om door te gaan. “Zet hem op” of “jullie kunnen het”. Het komt niet eens in de buurt van wat Jezus heeft moeten doorstaan. Het was ook bijzonder om met een aantal leerlingen te lopen. Met het vak Godsdienst wordt vaak over het lijdensverhaal  gesproken. Maar op deze avond konden we het verhaal samen beleven. De leerlingen waren erg onder de indruk. Na afloop vroeg ik hen om een reactie:

“Het moment dat ik daar stond voor een plein met ruim 20.000 mensen met een kruis van 350 kilo op mijn schouder, en je het teken krijgt om het plein op te lopen. Je ziet mensen huilen als ze het kruis zien of ze slaan een kruisje. Ze stonden allemaal stil bij Jezus dood.  Iedereen op hun eigen manier.”
Gerben Van Den Dool (3B)

“Het was een super speciale avond om mee te mogen lopen met The Passion. Deze avond zal ik nooit meer vergeten! Toen we het plein gezamenlijk op kwamen lopen kreeg ik echt kippenvel. Er stonden zoveel mensen op het Van heekplein te kijken en ze hebben belangstelling voor het lijdensverhaal. Vooral toen we in de kring stonden, hand aan hand met alle kruisdragers en Shirma Rouse het liedje ‘verlies’ zong. Een emotioneel moment.”
Sophie Wisseborn (4A)