Concert Wuivend Riet

Verslag door leerlingreporter en deelnemer Gerjan Brinksma
12-9-2016 | Zaterdag 10 september vond er in de uiterwaarden bij de IJssel een bijzondere muziekuitvoering plaats. Bij dit evenement, dat mede mogelijk werd gemaakt door het Greijdanus, speelden ruim 100 muzikanten van orkesten uit Zwolle en omgeving.

Op initiatief van buurtvereniging Schelle-Oldeneel werd de herinrichting van het gebied langs de Schellerdijk muzikaal ingeluid. Muzikanten van het Christelijke Harmonieorkest De Bazuin, het Zwols Symfonie Orkest, Muziekvereniging Excelsior Westenholte, de Zwolse Harmonie, de Christelijke Muziekvereniging te Hattem en de Christelijke Muziekvereniging Euphonia Wilsum verleenden hun medewerking aan een zogeheten 'klanklandschap'. Ze speelden het muziekstuk Wuivend Riet, gecomponeerd door Merlijn Twaalfhoven en voor dit project bewerkt door Jurriaan Berger. De organisatie werd geholpen door toegewijde vrijwilligers.

De musici waren in 27 groepjes verspreid over het gebied en werden afgewisseld door solisten op een pontonboot op het water. Dit zorgde voor een speciale ervaring: net als in de natuur was aan alle kanten iets te horen. Bezoekers konden door de uiterwaard heen wandelen waardoor geluiden en klanken steeds wisselden. Zo kwam in de muziek natuur tot leven.

Gevolg van de groepsverdeling was dat de muzikanten zonder dirigent speelden. Hiervoor gebruikten ze een klok op hun smartphone. Iedereen had dezelfde klok, zodat het optreden op hetzelfde moment begon en eindigde. Ook konden ze op hun bladmuziek zien op welk tijdstip ze welke muziek moesten spelen.

De uitvoering werd twee keer uitgevoerd. De concerten werden, onder andere door het mooie weer, bezocht door in totaal zo'n 1500 belangstellenden.

Eigen ervaring
Als muzikant vond ik dit een unieke gebeurtenis. Het verschilde enorm van een 'gewoon' concert, wat het uitdagend maakte. In plaats van in de traditionele orkestopstelling, zat je met (in mijn geval) vier medemuzikanten op een plateau. Je hoort dan niet alle geluiden van andere partijen, terwijl het makkelijker speelt als je wel het 'totaalplaatje' hoort. Daarnaast miste dus de dirigent, waardoor je zelf op de dynamiek (hard, zacht, snel of langzaam) moest letten.

Het was erg leuk om samen met muzikanten van andere orkesten een prachtig optreden te verzorgen wat, gezien de positieve reacties van het publiek, zeker is gelukt!

 

 

Foto's door leerlingreporter Rianne Platje

Klik hier voor de grote foto's.