Holocaust Memorial Day

8-12-2016, Zwolle | Gisteren was op het Greijdanus in Zwolle een Holocaust Memorial Day. Leerlingen van vwo5 hadden workshops en luisterden naar lezingen over de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Er waren gasten die vertelden vanuit hun beroep, zoals journalist Ad van Liempt en historicus Johannes Houwink ten Kate. Maar er werd ook verteld vanuit eigen ervaring.

Jacques van Trommel is op 8 december 1934 geboren in Scheveningen. Hij groeit daar met zijn oudere broer en jongere zus op in een niet-religieus Joods gezin dat in één huis woont met de ouders en broer van vader. Vlak na de capitulatie verlaat vader het gezin en vertrekt naar Engeland. Moeder blijft met de kinderen bij haar schoonouders wonen.

Vanwege de anti-Joodse maatregelen wordt hij in het voorjaar van1942 verplicht een Jodenster te dragen en wordt zijn vrijheid op diverse vlakken beperkt. Zo moet hij naar een speciale Joodse school (een heel eind van zijn huis) en maakt hij noodgedwongen lange wandelingen omdat hij als Joodse jongen niet meer met het openbaar vervoer mag reizen.

De dag dat Jacques door een koerierster alleen wordt achtergelaten op zijn onderduikadres, een boerderij in de buurt van het Twentse Azelo, herinnert hij zich ondanks zijn 8-jarige leeftijd “als de dag waarop hij volwassen werd”. Jacques heeft het zwaar: hij moet volledig meewerken op de boerderij en heeft last van eenzaamheid en verdriet. Vanaf de eerste dag in de onderduik is hij waakzaam en dat zorgt ervoor dat hij zichzelf steeds op tijd in veiligheid kan brengen. Verstoppen in het hooi, of de omgeving rond de boerderij; het zijn voor Jacques angstige momenten.

Leerling Sanne van der Lee (17) vond het een indrukwekkende dag: "Ad van Liempt vertelde het verhaal van Selma Wijnberg. Zij kwam uit Zwolle en overleefde het vernietigingskamp Sobibor. Na de oorlog was haar joodse vriend, die het kamp ook overleefde ongewenst in Nederland. Dat geloof je toch niet? Ook het verhaal van Rene Kok over het joodse leven in Amsterdam vond ik zeer boeiend. Hij had een dvd meegenomen met filmbeelden over joods Amsterdam. Meneer van Trommel, die als kind ondergedoken zat, luisterde ook mee en vertelde dat toen ze na de oorlog weer hun huizen in wilden dat niet kon omdat er andere mensen woonden!"

 

 

Foto's gemaakt door leerlingreporter Alieke Larooij