Oud-leerling genomineerd voor wetenschapsprijs ‘New Scientist Wetenschapstalent 2016’

2-9-2016 | We kregen afgelopen week mooi nieuws van oud-leerling, en inmiddels kinderarts, Henk Schipper. Hij is met zijn onderzoek naar vetweefsel dat beschermt tegen obesitas en ontstekingsziekten (‘Natural Killer T-cellen’) genomineerd voor de wetenschapsprijs “New Scientist Wetenschapstalent 2016”!

In 1999 deed Henk Schipper examen op het Greijdanus  “Mijn middelbare schooltijd was erg gezellig, met degelijk onderwijs en geregeld prikkelende en inspirerende lessen. Ik bewaar bijvoorbeeld ontzettend goede herinneringen aan de docenten klassieke talen, die niet alleen de basis van de stof uitlegden maar tegelijkertijd uitdaagden te reflecteren op actuele kwesties en onze eigen rol in de maatschappij. De basis voor mijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid en kritisch redeneren is zonder twijfel gelegd tijdens m'n tijd op het Greijdanus!”

Onderzoek (Bron: New Scientist)
Kinderarts Henk Schipper belicht in zijn onderzoek een verrassende kant van vet. Iedereen weet dat lichaamsvet belangrijk is voor de opslag van energie, maar dat overtollig vet juist kan leiden tot aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Schipper toonde aan dat vetweefsel paradoxaal genoeg ook een rol speelt bij het bestrijden van overgewicht.

Uit zijn experimenten bleek dat het vetweefsel van slanke mensen veel afweercellen bevat die bij obesitas optredende ontstekingen te lijf gaan. Deze ‘Natural Killer T-cellen’ beschermen bovendien niet alleen tegen obesitas, maar ook tegen andere ontstekingsziekten zoals jeugdreuma en taaislijmziekte. Kinderen met deze aandoeningen lopen op latere leeftijd waarschijnlijk meer risico op hart- en vaatziekten. Schipper onderzoekt nu of het inbrengen van de killercellen kinderen kan beschermen tegen ontstekingsziekten en daaruit resulterende latere aandoeningen.

> Wil je ook dat Henk Schipper deze prijs wint? Stem dan via: www.newscientist.nl/polls/new-scientist-wetenschapstalent-2016

 

 

 

 

> Stem via deze pagina <